Translate

tisdag 28 februari 2012

Herr Sturmarks onyanserade och inskränkta uttalanden - har karln inget nytt att komma med?

Egentligen tänkte jag inte skriva något om det här, för det börjar bli tröttsamt att ens uppmärksamma Herr Sturmarks uttalanden. När jag läste han artikel i Aftonbladet blev jag bara så matt. Det är tröttsamt att läsa (och höra) hans onyanserade och mekaniskt upprepade åsikter om medium och att de är farliga och inte ska få existera (se länk).

http://www.aftonbladet.se/debatt/article14438847.ab

Jag vet inte riktigt var jag ska börja... det här med att tron på andar är farlig har jag redan behandlat i ett annat blogginlägg (i samband med Kvällsöppet), så jag tror att jag koncentrerar mig på hans återkommande uttalanden om att medium utnyttjar människor i sorg.

För det första, människor som tror på att själen eller någon del av medvetandet kan leva vidare efter döden, kan bli hjälpta av medium när de känner sorg - precis som sörjande kan bli hjälpta av en kristen präst eller av någon annan sorts andlig förmedlare. Att vara medium är ett yrke, precis som det är ett yrke att vara präst. Den enda skillnaden på ett medium och på en präst, är i den här frågan, att prästen får skattepengar (dvs pengar av väldigt många svenskar) för att agera andliga förmedlare och stödja människor i sorg, medan medium inte får statliga pengar för samma uppgift. Kyrkan som prästen och församlingen (eller tillfälliga besökare i kyrkan) håller till i för att agera andlig förmedlare är likaså betalt med skattepengar, vilket inte lokaler som medium och de som tror på andar (spiritualister) håller till i är. Inte heller är mediumutbildningar betalade av skattepengar, vilket prästutbildningen är.

Varför, Herr Sturmark, bråkar du med medium och oliktänkande ("oliktroende")? Har du någon gång själv råkat ut för en traumatisk händelse som fått dig att att vilja ta strid mot allt som andas nyandlighet? Jag har mött flera s.k. skeptiker som berättat för mig hur någon närstående farit illa på grund av att de vid svår sjukdom, helt lagt sin tillit till s.k. New Age metoder som menas kunna bota tex cancer, istället för skolmedicinen. Är det något sådant som du har råkat ut för? Eller är det så att du gillar att stå i centrum och vill finna ett sammanhang i tillvaron genom att engagera dig starkt och aggressivt i en fråga (precis som fotbollshuliganer) - och därför häver ur dig underligheter i kvällspressen, utan att ha vetenskaplig förankring i dina påståenden?

Det är ingen fara Herr Sturmark, jag förstår dig. Många människor behöver någonting att tro på och känna att de tillhör ett sammanhang, både du och spiritualister - Och som tur är har vi religions- och åsiktsfrihet i Sverige, så du behöver inte vara orolig att bli förföljd för din "skeptikertro" eller för dina åsikter. För det är Förbjudet enligt Svensk Lag att förfölja människor för deras tro och åsikter.

6 kommentarer:

 1. Jättebra skrivet av dig och sant!

  SvaraRadera
 2. Tja jag börjar luta åt att du har rätt...Mannen måste ha någon dålig erfarenhet i bagaget.Annars är han sjukligt rabiat mot saker han helt enkelt inte har rätt att kritisera..Jag irriterar mig fortfarande att han har mage att kalla sig humanist..

  SvaraRadera
 3. Ja, det är inte rättvist mot humanister att han och hans anhängare kallar sig för det. Vet de ens vad humanism är? Troligtvis inte...

  SvaraRadera
 4. Ja sannerligen trist med denna inkvisitoriska retorik. Man kan inte ta en sådan person som Sturmark på allvar. Seriösa diskussioner utan korstågsmentalitet efterlyses

  SvaraRadera
 5. Ja, det är tragiskt att det är så. Man tycker att någon annan, någon som man kan diskutera med, borde kliva fram i hans ställe. Han gör inte bra reklam för sin "åsiktsgrupp".

  Sara

  SvaraRadera