Translate

tisdag 14 februari 2012

Angående debatten på Kvällsöppet om tron på andar mellan mig och Christer Sturmark

I går deltog jag i den första debatten om tron på andar i Sverige i Kvällsöppet, där jag debatterade mot Christer Strumak (se nedan)

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kvallsoppet?title=kvallsoppet_del_4&videoid=2156738&utm_medium=sharing&utm_source=facebook&utm_campaign=tv4play.se

Jag upptäckte att när man är med i en debatt får man inte tillfälle att säga det man tänker, så jag tar tillfället i akt och gör det här. Det är många saker som jag skulle kunna säga om gårdagens debatt, men det har jag inte riktigt tid med nu känner jag :) Men, det jag vill säga angående Christer Sturmarks uttalande om att religion och tro (som han benämnde som "skrock") är farligt för att människor dödas i Afrika av häxdoktorer och "flera hundra" dör i andeutdivning. Ja, det är alltid fruktansvärt när människor skadar och/eller dödar andra människor (eller djur). Men har det verkligen med tro och religion att göra? Hitler dödade och torterade en "hel del" människor i modern tid, i Europa - och vad jag vet gjorde han inte det på grund utav att han var religiös eller trodde på andar. För precis som det finns i många människors natur att ha en tro på någonting, kristendom, hinduism, andar eller vad det nu kan vara (Ja, till och med små talande grodor Christer;) - så ligger det även tyvärr i en del människors natur att utöva makt över andra för att själv känna sig betydelsefull. Och de människorna finns överallt och finner alltid någonting (politik, ras eller religion) för att rättfärdiga sitt handlande.

4 kommentarer:

 1. Hej, du gjorde en fin insats och fick i alla fall sagt att du vet mer om religion är CS och det var en höjdare i just den debatten....men det kommer säkert fler tillfället. CS är enligt mig väldigt okunnig i de han debatterar om, han har väldigt lite kunskap om de ämnen som togs upp. CS gillar att protestera och kritisera men i övrigt vet han tydligen ingenting. Det senaste är att denna herre vill ta bort religionsfriheten i Sverige och jobbar tydligen för att det ska bli så. En farlig åsikt.
  Du var bra.
  Annika

  SvaraRadera
 2. Tack Annika! Ja, det verkar onekligen som att han inte vill att människor ska ha en tro, och bekämpar religion och andlighet med alla medel. Trist att han får så mycket utrymme i media för att sprida sin okunskap om världen :P

  Sara

  SvaraRadera
 3. Hej Sara, jag håller inte med Annika, att påstå "jag vet mera än du" är ett auktoritetsargument, och sådant ska man undvika i all diskussion. Värre var dock Sturmarks aggresivitet, det leder inte heller någonstans. Huruvida han som stod bredvid dig är cynisk eller inte kan vi inte veta förrän vi fått höra hans syn på att kommunicerta med de döda, om han inte tror på det själv men leder seanser, ja då är han cynisk. Du kan upplysa oss om den saken, det vore bra.

  Hur som helst, den här sortens debatt ska föras utifrån vidare premisser, som jag ser det. Förutom psykologi bör ämnen som litteraturvetenskap och semiotik inkluderas. Som i boken Mozart and Enlightenment Semiotics (S.Rumph): A shadowy world arises from the pages of Berkeley, Condillac and Herder. Truth no longer presents itself before the tribunal of reason (pace Sturmark :-) It must be patched together from the testimony of the different senses, witnesses od varying reliablity. Ideas no longer sparkle, clearly and distintly within the theater of the mind. They hide behind signs whose interpretation demands experience and critical judgment (s.59)
  Kram, Juan

  SvaraRadera
 4. Hej Juan!

  Naturligtvis ska man undvika att säga saker som "Jag vet det här bättre än dig.." Och det hade jag inte heller sagt om Sturmark hade sagt något i stil med: "Jag anser/tycker att all religion är skrock". Eftersom att alla människor är fria att tycka vad de vill, hade jag inte reagerat över det. Dock uttryckte han sig inte så, utan hävdade istället att skrock och religion är synonymt - vilket det absolut inte är... Jag ansåg att karln måste behärska sig lite med hur han uttrycker sig och vad han hävdar vara sanning (visserligen är det en sanning från hans sätt att se på verkligheten, men det måste han också påpeka).

  Jag håller absolut med dig om att fler ämnesområden ska finnas med i dessa diskussioner. Vi får hoppas att det blir så i framtiden :)

  Sara

  SvaraRadera