Translate

torsdag 15 mars 2012

Till domstol för försäljning av hemsökt hus


I Norge har det inträffat en unik händelse, så pass unik att jag själv har markerat det i min almanacka för att komma ihåg dagen jag först läste om det.
Vad är det då som jag tycker är så märkvärdigt? Jo, det är en man i Norge som har krävt tillbaka pengarna vid ett husköp i Nord-Frons kommun i Gudbrandsdalen, då han inte hade blivit upplyst om att huset var hemsökt (se bild).

Nu behandlas fallet av norsk domstol och tidigare inneboende (och besökare) i huset har vittnat om att det har skett oförklarliga händelser och att de har haft mystika upplevelser. Bland annat vittnas det i domstol att en äldre kvinnas gestalt har setts vandra runt i huset, föremål ramlar oförklarligt ner från hyllor, det hörs dragspelsmusik från källaren. Vid flera tillfällen har man hört en bil på uppfarten till huset och hur "någon" smäller i bildörrar - dock finns det inte någon där.

Att en sådan här sak, dvs. att ett undanhållande av att ett hus kan vara hemsökt vid försäljning går till domstol i norden, hade varken varit möjligt för 10- 20 år sedan, ja inte ens för 5 år sedan. Det är som det har sagts, det är en renässans för tron på andar och väsen. Hur det går i domstolen med detta historiska rättsfall får vi förhoppningsvis reda på om ett par dagar. Men hur det än går för mannen som köpte det hemsökta huset, har faktumet att fallet kom upp i domstol redan visat på hur det "heliga" idag beblandas med det sekulära. Det är en hint om den förändring och utveckling som just nu sker i de nordiska länderna. Det är en utveckling som är mycket spännande att följa. Och, troligtvis kan vi i Sverige även räkna med att se liknande tvister om hemsökta hus i framtiden.

Mer om detta på denna länk: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt /hedmark_og_oppland/1.8022681Lägg till bild

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar