Translate

lördag 29 september 2012

Vad vet Wikipedia om Spiritism?Jag har alltid tyckt att Wikipedia som informationskälla har varit trevlig att läsa, vilket jag garanterat inte är ensam om. Jag tror att det är mycket vanligt att både unga som gamla söker sig till Wikipedia för att få svar på sina frågor om världen. Även elever som går i grundskolan och i gymnasiet letar många gånger information till sina hemtentor på just sidan Wikipedia, vilket är godkänt av lärare. 
För det sägs, att Wikipedia är trovärdig och säker när det gäller information eftersom vem som helst kan gå in och ändra på en artikel om ett ämne. "Vem som helst" är lite väl optimistiskt. Till exempel en inte speciellt databegåvad person, som jag själv, klarar inte av det. Min kunskapsbegränsning med datorer stannar vid Facebook, läsa mail och blogga. Så vad är jag då upprörd över? Jag borde väl förlita mig på att man skriver riktig information på Wikipedia? Till och med lärare anser ju det...

Många artiklar är rättvisande på Wikipedia - hoppas jag... Men en artikel som jag är upprörd över, just eftersom jag vet att folk läser den i dessa neospiritistiska tider, är artikeln om SPIRITISM (och därmed underförstått även spiritualism, då det inte görs någon skillnad på spiritism och spiritualism).

I Wikipedias beskrivning av Spiritism finns så många fel, så att om jag skulle ta upp alla vore jag tvungen att sitta och skriva hela natten, och det har jag inte lust med. Däremot kommer jag att informera om VAD Spiritism är, och hoppas att de som vill läsa om Spiritism läser detta istället för den mycket felaktiga informationen som finns på Wikipedia.

SPIRITISM ÄR DEN FRANSKA VARIANTEN AV SPIRITUALISM - OCH INGET ANNAT!

Det enda som jag kan säga var helt riktigt i artikel om Spiritism, var att Emanuel Swedenborg är ett det största svenska bidraget till spiritismen (och spiritualismen).

SPIRITUALISM är den tro på andar som en del brukar säga börjar med Systrarna Fox upplevelser av "knackandar" 1848. Inom spiritualism tror man att människans ande efter döden kommer till en annan värld som kallas för Sommarlandet.

SPIRITISM började i Frankrike i och med Allan Kardecs (Hippolyte Leon Denizard Rivail) bok "Andarnas bok" (Le Livre des Espirits) som kom ut år 1856 http://www.geae.inf.br/en/books/codification/sb.pdf . Där andar genom medium, berättar om livet, döden och återfödelse. För inom Spiritism, till skillnad från spiritualism, tror man på reinkarnation, dvs. att människan återföds till en ny människokropp och lever ett nytt liv - för att lära sig.   

Det finns naturligtvis mycket mer att berätta om Spiritism, men det får bli en annan gång.

                                                                      Allan Kardec

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar